NVA_LogoAcupunctuur is een van de pijlers van Re-aktief en er is een groeiende belangstelling voor deze traditionele Chinese geneeswijze.

Deze belangstelling kan onder meer worden verklaard door de vaak goede resultaten bij een groot scala aan klachten. Hiermee wordt niet beweerd dat acupunctuur alle klachtenbeelden zal genezen, maar het is zeker een kans tot verbetering.

De acupuncturist zal via de presentatie van (de klachten van) de patiënt tot een diagnose komen en hieraan een specifieke behandeling koppelen.Er wordt een termijn afgesproken (meestal 5 behandelingen) waarop verwacht mag worden dat er een positieve reactie optreedt. Iedere behandeling zal er een korte evaluatie plaatsvinden,waarna mogelijk wijzigingen volgen in de aanpak van het probleem. Na de afgesproken termijn wordt in samenspraak met de patiënt besloten of de behandeling wordt voortgezet, of niet.

De acupunctuur behandeling wordt toegepast door Jos Laan. Hij is in 1986 afgestudeerd aan de European University for Traditional Chinese Medicine en is sindsdien aangesloten bij de NVA (nederlandse vereniging voor acupunctuur).
Het lidmaatschap van de NVA waarborgt een zekere kwaliteit van de behandelaar, gebaseerd op vooropleiding, opleiding acupunctuur en verplichte jaarlijkse nascholing. De leden van de NVA verplichten zich aan strenge hygiëne regels, aan het bijhouden van patiënten dossiers met strikte privacy, en ze zijn aangesloten bij een klachtenregeling.
Acupunctuurbehandeling door bij NVA aangesloten acupuncturisten zal in veel gevallen geheel of gedeeltelijk door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed.
Acupunctuur is direct toegankelijk, zonder noodzakelijke verwijzing door de huisarts of specialist.