Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren.
Deze methode is ontwikkeld voor klachten aan de gewrichten, wervelkolom en aan de spieren door Brian Mulligan ( Nieuw-Zeeland, 1990). Bij dit behandelconcept wordt ervan uitgegaan dat zodra een gewricht door welke oorzaak dan ook, een minimale positie verandering ondergaat, het functioneren van dit gewricht of andere gewrichten wordt gehinderd. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals: pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, duizeligheid, etc. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met het Mulligan Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen.
Door de zachte manipulaties vinden subtiele positieveranderingen in een gewricht plaats, waardoor de bewegingsfunctie wordt hersteld.De resultaten zijn direct waarneembaar en hebben een langdurig effect. De Mulligan behandelmethode is op twee punten uniek in vergelijking met andere behandelvormen:

  • de technieken kunnen, indien geïndiceerd, 100% pijnvrij worden toegepast
  • de patiënt heeft tijdens het uitvoeren van de technieken een duidelijk actieve rol


De Mulligan fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.